Nieuws

5 augustus 2020

Guus op bezoek

Afgelopen week is Guus (vaderhond) op bezoek geweest bij zijn kroost. Het was enorm gezellig en leverde een hoop leuke foto’s en filmpjes op. We blijven ons verbazen wat een prachtige hond Guus is. Bedankt voor het leuke bezoekje Astrid!

15 juni 2020

Geboortebericht!

Goeds nieuws! Afgelopen nacht is Ripple moeder geworden van zes prachtige puppy’s. Helaas is 1 van de puppy’s vlak na de geboorte overleden. De andere vijf, twee teefjes en 3 reutjes zijn gelukkig kerngezond. Ripple neemt haar rol als moeder heel serieus en zorgt uitstekend voor haar kroost. Op de pagina ‘nestje’ vind je de foto’s of klik hier.

Degene die in aanmerking zijn gekomen voor een pup, zijn daar inmiddels van op de hoogte gebracht.


Groetjes,

Ruben & Ripple

3 juni 2020

Röntgen van Ripple

Geweldig nieuws vandaag.

Vijf puppy’s in de buik van Ripple. Wij zijn ontzettend blij met dit nieuws en we kunnen niet wachten tot ze geboren worden. 

Ripple is er klaar voor. 

 

 

14 mei 2020

Echografie Ripple

Na een spannende periode kunnen we eindelijk zeggen dat Ripple zwanger is!

Op 14 mei hebben we een echo laten maken met een ongelooflijke positieve uitslag. Er waren meerde pups te zien op de echo. We hebben taart gegeten en de vlag uitgehangen.

Hoe gaat het nu verder? Rond 42 dagen zullen we waarschijnlijk een röntgenfoto laten maken. We houden jullie op de hoogte. 

Met Ripple gaat het goed.

echografie_ripple
21 april 2020

Nestje verwacht!

Dit knappe stel is afgelopen week op date geweest en het klikte meteen tussen deze twee geliefden.

Nu is het afwachten en hopen dat Ripple zwanger is. Als dit het geval is, zullen er over ongeveer 4 weken foto’s verschijnen van de echo.  Houd de website dus in de gaten! Rond 17 juni hoop ik trotse eigenaar te zijn en is Ripple een lieve moeder van een nestje puppy’s.

We willen het baasje Astrid en haar hond Guus bedanken voor de gezelligheid en gastvrijheid.

11 februari 2020

Goedkeuring kennelnaam!

Mijn kennelnaam Rubens Hava’s is goedgekeurd!

Een kennelnaam is niet noodzakelijk om pups met stambomen te fokken maar met een kennelnaam onderscheid je je als fokker wel in een positieve zin. Bij honden zorgt de kennelnaam er voor dat iedere pup van deze kennel herkenbaar is. Alle pupjes van Ripple zullen allemaal Rubens Hava’s in hun naam meedragen. Hoe leuk is dat?

Voor het aanvragen en houden van een kennelnaam moest ik me als fokker wel aan bepaalde eisen voldoen. Deze eisen gaan over het welzijn en de gezondheid van mijn honden, behoorlijke huisvesting, verantwoorde leefomstandigheden voor moederhond en pups, en een correcte administratie van de fokkerij. Er is dus iemand bij ons thuis geweest om te checken of dat allemaal in orde is. De kennelnaam laat zien dat ik verantwoord wil fokken. 

8 februari 2020

Officeel aspirant-keurfokker!

Ik ben geslaagd voor mijn procedure van het worden van aspirant-keurfokker en heb een convenant met de Havanezer Club Nederland getekend, nu mag ik mijzelf officieel aspirant-keurfokker noemen! 

Ik werd getest op mijn kennis van het rasstandaard en het fokreglement. Na het behalen hiervan hebben we een overeenkomst getekend met elkaar en moet ik me bij elk nestje aan de regels van het Verenigings fokreglement houden om het ras Havanezer gezond te houden.

De pups worden naar beste kunnen en weten met liefde gefokt en de ouders voldoen aan de voorwaarden die de HCN daar aan stelt. Zo zijn o.a. de ogen en knieën van de ouders getest. Verder zijn de pups meerdere malen ontwormd, ingeënt, gechipt en krijgen ze de stamboom met certificaat van de Havanezer Club. Ook maak ik gebruik van een koopcontract waarin ook de uitslagen van de verplichte medische onderzoeken worden opgenomen.

Bij deze titel hoort ook een ‘keurmerk’, een logo, wat natuurlijk een mooi plekje op mijn website heeft gekregen.

Als ik na twee jaar aan alle voorwaarden heb voldaan mag ik mezelf hopelijk ‘keurfokker’ noemen.

28 november 2019

ECVO en Patella Luxatie onderzoek

Gelukkig mag de Havanezer tot de gezondere hondenrassen worden gerekend maar er komen, zoals bij elk levend wezen, ook bij de Havanezer af en toe gezondheidsproblemen voor.

De rasspecifieke aandoeningen die bij de Havanezer voorkomen betreffen ogen (Cataract, PRA) en knieën (Patella luxatie). Alle fokkers die binnen de Havanezer Club Nederland fokken zijn verplicht om deze twee testen bij hun fokhonden uit te voeren.

 

De officiële oogtest moet elk jaar worden uitgevoerd (wanneer je een nestje wilt fokken), omdat sommige oogaandoeningen zich pas op de latere leeftijd kunnen openbaren. Bij deze test wordt er gescreend op verschillende oogaandoeningen en de test wordt uitgevoerd door een oogspecialist die aangesloten is bij de ECVO (ECVO staat voor ‘European College of Veterinary Ophthalmologists’, een erkende Europese organisatie die gespecialiseerd is in oog onderzoek bij dieren)

Alle Havanezers waarmee gefokt wordt moeten ook een patella onderzoek ondergaan. Deze test is eenmalig en dient in Nederland door een orthopedisch specialist te worden uitgevoerd (dus niet door een ‘gewone’ dierenarts). Voor een officieel geldige patella onderzoek dienen de honden minimaal 1 jaar oud te zijn. Patella luxatie (PL) is één van de meest voorkomende orthopedische aandoeningen en hoewel deze aandoening bij de kleinere hondenrassen vaker voorkomt wordt deze af en toe ook bij grotere hondenrassen gezien.

Bij patella luxatie (PL) raakt de knieschijf naast het kniegewricht, aan de binnen of buitenkant. Afhankelijk van de ernst van de afwijking kan dit sporadisch voorkomen en kan de knieschijf vanzelf weer terugschieten, maar de knieschijf kan ook permanent naast het kniegewricht komen te zitten.

De mooiste uitslag die een hond kan halen is een 0/0 oftewel “vrij” van PL. Deze cijfers staan voor de rechter- en de linkerknie. 0/1 bijvoorbeeld houdt in dat 1 knie vrij van de aandoening is en de andere knie PL graad 1 vertoont.

Op 28 november is Ripple voor beide onderzoeken naar Dierenartsenpraktijk in Hoogeveen geweest. De uitslag?

  • ECVO-oogonderzoek op alle testen vrij
  • Patella Luxatie vrij/flexibel, beide kanten

Wat een goede uitslag! Bekijk de uitslag op Raad van Beheer hier.

 
De ernst van de afwijking kan in verschillende gradaties voorkomen.

  • Patella luxatie vrij (vast): De knieschijf is met nauwkeurig onderzoek bij de ontspannen hond niet uit de groeve van het dijbeen te verplaatsen.
  • Patella luxatie vrij (flexibel): De knieschijf is makkelijk te verschuiven in zijwaartse richting tot op de rand van de groeve, maar er niet overheen.
  • Patella luxatie Graad 1: Alleen bij zijwaartse druk op de patella is deze te verplaatsen (naar binnen en/of naar buiten) uit de groeve en keert, na loslaten, spontaan direct terug in de groeve.
  • Patella luxatie Graad 2: De patella luxeert spontaan uit de groeve naar binnen en/of naar buiten en keert ook weer spontaan terug in de groeve door draaien aan het onderbeen.
  • Patella luxatie Graad 3: De patella ligt permanent (blijvend) buiten de groeve, naar binnen of naar buiten, maar is manueel terug te plaatsen in de groeve.
  • Patella luxatie Graad 4 / operatie: De patella ligt permanent buiten de groeve, naar binnen of naar buiten, en is niet manueel terug te plaatsen in de groeve. Graad 4 wordt ook gegeven aan honden die voorafgaande aan het onderzoek geopereerd zijn, waardoor de Patella luxatie graad niet te beoordelen is.
20 oktober 2019

Kampioenschapsclubmatch 2019

Havanezer Club Nederland zondag 20 oktober in Den Durpsherd Berlicum

Op 20 oktober 2019 heeft Ripple  mee gedaan aan de 17e Kampioenschap Clubmatch in Berlicum. Ik wilde er graag achter komen of ze inderdaad zo mooi is als ik denk dat ze is.  En natuurlijk was dat zo! Op de dag zelf hebben we wel wat hulp gekregen, show lopen is voor mij een onbekende wereld waar ik eigenlijk niet zoveel van weet. Ripple kreeg een prachtig rapport en werd kampioen in de openklas. Nu moet ik wel een beetje eerlijk zijn: ze was ook de enige deelnemer in haar klasse… Makkelijk winnen dus!

"1,5 jaar. Teefje wat nog volop in ontwikkeling is maar zeer veelbelovend in alle onderdelen. Fraai hoofd met typische havanezer expressie. Licht verheven gevouwen oor. Vlakke wangen. Goede hals en schouder. Goede ribwelving mag nog iets in kracht winnen. Correcte rugbelijning. Goede staartaanzet wat vlak gedragen. Vacht goede textuur. Ze toont goed clowneske karakter en loopt met bravoure haar rondje."

1 uitmuntend
Peter van Baaren-Grob
Keurmeester