De Havanezer

De Havanezer

Uiterlijk / Rasstandaard

Volgens de rasstandaard is de Havanezer een stevig, klein hondenras. Ze staan laag op de benen en worden gekenmerkt door overvloedige, golvende vacht en een levendige houding.

De kop is breed en vrij vlak, met een geleidelijk versmallende voorsnuit. De ogen zijn redelijk groot en amandelvormig, met een donkere kleur. De oren zijn hoog aangezet en worden hangend gedragen.

De hals is gemiddeld lang, welke uitloopt in een rechte rug en goed gewelfde borst. De achterhand is merkbaar afhellend, waarbij de staart hoog gedragen wordt. Bij voorkeur hangt deze gekruld over de rug.

De Havanezer heeft weinig tot geen ondervacht, maar een lange, gegolfde en zachte bovenvacht van 12 tot 18 cm lang. De vachtkleur is beige tot roodachtig in allerlei schakeringen, maar ook zwart, havannabruin, tabaks- en roodbruin komt voor. Hierbij zijn gekleurde platen in de vacht toegestaan, geheel wit is echter zeer zeldzaam. Zwarte haarpunten zijn bij de Havanezer toegestaan. Havanezers zijn dus in allerlei kleuren en worden ook wel toverballen genoemd omdat hun vacht verkleurd.

De Havanezer wordt zo’n 23 tot 27 centimeter aan de schoft en weegt tussen de 4,5 en 7 kilo. Ze worden zo tussen de 13 en 15 jaar oud

.

Karakter

De Havanezer is buitengewoon intelligent, vriendelijk, snel van begrip en hangen ook graag de clown uit.. Gehoorzaamheid is ze met weinig moeite bij te brengen en leergierig als ze zijn, vormen ze een charmant, hartelijk ras zonder enige sluwheid of valsheid.

Het opgewekte humeur van de Havanezer werkt aanstekelijk, waardoor ze goed met kinderen en andere huisdieren kunnen. Spelen kunnen ze eindeloos, als ze maar aandacht krijgen.

De Havanezer is buitengewoon aanhankelijk en daarom niet geschikt om regelmatig lang alleen te zijn. De Havanezer is zachtaardig en meegaand van aard en hebben graag een goede band met hun baas. Daardoor zijn ze makkelijk op te voeden en is een harde hand absoluut niet nodig.

Door hun gevoelige aard en zachtaardigheid, wordt dit ras ook wel ingezet als therapiehond.

Verzorging

De lange, zijdeachtige haren van de Havanezer hebben regelmatige verzorging nodig. Voor het beste resultaat, zul je de vacht regelmatig moeten borstelen om de losse haren uit de vacht te borstelen anders ontstaan er vilt klitten. Daar tegenover staat echter dat dit ras amper verhaart en bijna geheel reukloos is. Deze vacht blijft het mooiste als deze met enige regelmaat gewassen wordt. Bij veel Havanezers is de vacht in de overgang van puppy vacht naar volwassen vacht tijdelijk wat moeilijker en klit dit meer.

Volgens de rasstandaard is elke vorm van trimmen bij de vacht verboden, Wel mogen de voetjes bijgeknipt en lange haren die het zicht belemmeren ingekort worden.

Gezondheid

De rasverenigingen; Eerste GezelschapshondenClub Nederland en Havanezer Club Nederland zijn bezig met de gezondheid van de Havanezer. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Patella Luxatie en ECVO-oogonderzoek